Hukum Wanita Pakai Gincu Pada Bulan Ramadhan Yang Ramai Tidak Tahu

Hukum Wanita Pakai Gincu Pada Bulan Ramadhan Yang Ramai Tidak Tahu


Saya ingin bertanya mengenai hukum memakai gincu bagi wanita, terutama ketika Ramadan. Adakah batal puasa jika tertelan sewaktu membasahkan bibir?
sponsored ads
ZIE, Puchong
Hukum bergincu untuk tabbarruj atau berhias adalah diharamkan, berdasarkan firman Allah kerana ia amalan jahiliyah.
Firman Allah yang bermaksud: “... dan hendaklah kamu tetap di rumahmu dan janganlah kamu bertabarruj (yakni berhias dan bertingkah laku) seperti orang jahiliyah yang dahulu...” (Surah al-Ahzab, ayat 33)
sponsored ads
Ia termasuk bersolek dengan solekan yang boleh menimbulkan perasaan ghairah lelaki. Ini termasuk memakai gincu bibir, memakai pipi merah dan berwangi-wangian di luar rumah. Hukum bergincu dari segi orang yang berpuasa boleh dibahagikan kepada tiga.
Pertama, jika sengaja bergincu adalah dimakruhkan tanpa sebarang tujuan, manakala jika tertelan sesuatu darinya, maka batallah puasanya. Wajib pula menqadanya atau menggantikannya pada bulan lain.
sponsored ads
Kedua, bergincu bertujuan sekadar melembabkan bibir, jika tiada rasa atau sesuatu benda sampai ke kerongkong, maka hukumnya harus.
Ketiga, bergincu bertujuan perubatan dan terdesak adalah dibolehkan kerana tujuan yang mendesak itu.
Jika tertelan secara tidak sengaja dalam bentuk yang sangat sedikit, adalah dimaafkan. Sebagaimana disandarkan kepada hukum merasa makanan ketika seseorang itu berpuasa. ­Wallahualam.

Related Posts:

0 Response to "Hukum Wanita Pakai Gincu Pada Bulan Ramadhan Yang Ramai Tidak Tahu"

Post a Comment