KOMEN SI JELITA INI PALING WIN TANDA SIMPATI PADA SI MATI DAN MARAH PADA GADIS OKU INI (6GAMBAR)
Seorang netizen wanita Esther Ann Manglesparun menyuarakan pendapat nya mengenai kes kemalangan yang membabitkan seorang gadis OKU dan seorang lelaki yang maut akibat kecuaian gadis tersebut memandu melawan arus.
Komen  Esther Ann Manglesparun di laman sosial yang di kongsikan di page Kaki Post telah mendapat 10349 share di laman sosial yang mana netizen yang lain menganggap ini komen paling "Win" dan sungguh pedas.
Kata-kata Esther Ann Manglesparun hanya lah pendapat peribadi nya yang menunjukkan kan tanda simpati pada si mati yang mana isteri nya kini kehilangan suami tercinta, ini juga menunjukkan kemarahan dan kekecewaan di atas apa yang berlaku yang dianggap tidak adil.
Dalam pada itu Ketua Polis Seberang Perai Tengah, Nik Ros Azhan Hamid semalam menjelaskan bahawa, pemandu remaja berusia 19 tahun yang memandu melawan arus sehingga menyebabkan kematian seorang lelaki, tidak dapat didakwa atas tuduhan membunuh.
Jelas Nik Ros lagi, dakwaan itu tidak dapat dilakukan kerana tindakan remaja itu tidak berniat untuk membunuh.
Ekoran kenyataan itu, netizen yang kurang arif mengenai sistem perundangan di negara ini mula mempertikai kan dan memperlekeh kan Polis Diraja Malaysia secara terbuka di media sosial.
Peguam, Nor Zabetha, berkata, terdapat perbezaan antara bunuh di bawah Kanun Keseksaan dengan pemanduan yang menyebabkan kematian.
“Sekiranya seseorang membunuh secara sengaja, dia akan disabitkan kesalahan di bawah Kanun Keseksaan tetapi bagi kes kemalangan tertuduh akan disabitkan di bawah Akta Pengangkutan Jalan Raya 1987.

“Bagi kes ini lebih sesuai di bawah Seksyen 41 menyebabkan kematian kerana memandu dengan melulu dan dibaca bersama dengan Seksyen 44 memandu di bawah pengaruh dadah atau alkohol.
“Tetapi untuk mendakwa dia dengan kesalahan membunuh memang tidak tepat dan tidak memenuhi elemen kesalahan bunuh di bawah Kanun Keseksaan Jenayah.
“Saya faham, kadang-kadang netizen tak faham undang-undang. Kalau tak menepati elemen dan didakwa di mahkamah, tertuduh akhirnya akan dibebaskan tanpa sebarang hukuman.” jelasnya.
Justeru, netizen dinasihatkan bersabar dan tidak menimbulkan sebarang spekulasi yang boleh menganggu siasatan polis. Sebaiknya, beri ruang dan kepercayaan kepada polis untuk menyiasat kes ini.

Related Posts:

0 Response to "KOMEN SI JELITA INI PALING WIN TANDA SIMPATI PADA SI MATI DAN MARAH PADA GADIS OKU INI (6GAMBAR)"

Post a Comment