Pengasas Ambank Dibunuh Kerana Dedah Kegiatan Rasuah Dalam BankSelepas beberapa hari berspekulasi, anak lelaki pengasas AmBank Hussain Ahmad Najadi telah mengesahkan secara terbuka bahawa dia percaya bapanya telah mati dibunuh kerana keterbukaannya pada rasa risau pada kegiatan rasuah di bank yang pernah dia uruskan dahulu.

Hussain Najadi telah ditembak mati dengan kejam di kawan letak kereta di KL pada 29hb Julai 2013, sehari selepas dia membuat laporan polis berkenaan perkara itu.

Pascal najadi, anak mendiang Hussain, yang kini menetap di Moscow, yang telah bercakap dengan Sarawak Report pada petang ini dalam pengakuannya sendiri bahawa inilah motif pembunuhan mendiang bapanya.

Pascal mengatakan bahawa dia telah meninggalkan Malaysia buat kali terakhirnya pada 8hb Mac 2014, sama pada hari kehilangan pesawat MH370. Sejak itiu dia menganggap bahawa dia sekeluarga tidak lagi selamat (di Malaysia).

Dia memberitahu Sarawak Report bahawa kali terakhir dia melihat bapanya adalah empat hari sebelum bapanya mati dan bahawa sebelum itu bapanya telah bercakap mengenai isu yang mengganggunya.

Namun Pascal mengatakan bahawa dia tidak pernah diberitahu sama ada bapanya telah membuat laporan polis. Dia percaya bahawa dia mungkin telah melaporkan kerisauannya kepada pihak-pihak tertinggi.

Pascal juga mengatakan bahawa bapanya telah bercakap mengenai bagaimana dia telah menolak tawaran untuk terbabit dengan amalan rasuah yang ditawarkan oleh wakil-wakil dari UMNO.

Pascal Najadi berkata bahawa dia mengesyaki penutupan kes telah diperkuatkan kerana kegagalan pihak polis Malaysia mengesan dan menjejaki pelaku-pelaku serangan itu atau menjalankan siasatan yang sempurna.


Hussain najadi bersama Tun Dr Mahathir – seorang pengusaha bank yang
telah bekerjasama dengan golongan pemerintah Malaysia selama beberapa
abad Dan yang lebih mengecewakan adalah kegagalan pihak polis memaklumkan
keluarganya atau menyoalsiasatnya mengenai sebarang bukti yang
mungkin ada padanya mengenai kegiatan harian bapanya.

Dia hanya menerima sebuah panggilan telefon daripada seorang anggota
polis yang masih muda, yang tidak dapat berbual dalam bahasa Inggeris
dengan sempurna, berkenaan kematian bapanya.Selepas itu keluarganya tidak lagi dihubungi oleh pihak-pihak berkuasa,
katanya.

Akhirnya pembunuh telah berjaya diberkas dan menamakan seorang lelaki
yang mengupahnya dengan nilai RM20,000 untuk menembak Hussain
Najadi.Namun, menurut Pascal, tiada sebarang bukti bahawa pihak polis telah
menangkap pengupah itu, yang telah dikesan sebagai berada di Australia
dan dipercayai mempunyai hubungan dengan orang-orang di peringkat
tertinggi dalam kerajaan.

Pascal najadi, yang merupakan seorang pakar kewangan antarabangsa,
mengatakan bahawa dia percaya akhirnya nanti pasaran antarabangsa,yang akan hilang kepercayaan pada Malaysia, akibat gejala rasuah berleluasa dan pengurusan kewangan yang tidak sempurna dan melulu.

Pascal Najadi memberitahu Sarawak Report bahawa kenyataan itu akan
menjadi amat merbahaya kepada sesebuah rejim yang sentiasa bergantung harapan pada peminjaman dan pasaran-pasaran kewangan.

Sumber: www.sarawakreport.org

Related Posts:

0 Response to "Pengasas Ambank Dibunuh Kerana Dedah Kegiatan Rasuah Dalam Bank"

Post a Comment