6 Solekan Seperti Ini Rupanya HARAM Untuk Perempuan..!!!

Solekan Haram Wanita.png
6 Solekan Seperti Ini Rupanya HARAM Untuk Perempuan..!!!
Lumrah buat wanita untuk kelihatan cantik dan bergaya baik didepan suami, mahupundidepan orang ramai.Alatan solek dan produk-produk kosmetik sudah sebati buat mereka. Maka tidak hairanlah jika wanita lebih banyak menghabiskan wangdaripada lelakisemata-mataingin menjaga penampilannya agar selalu cantik dan mempesona.
Namun, harus diketahui bahawa tidak semua dandanan itu halal. Ada beberapa cara berdandan wanita yang ternyata bertentangan dengan ajaran islam.
Contohnya berdandan seperti wanita kafir yang tidak pernah solat berwudhu kerana takut make upnya luntur terkena air. Ini sudah sangat salah, jadi sudah jelas melanggar aturan islam.
Bagi wanita muslimah, sebaiknya hati-hati ketika ingin berdandan. Kerana6 dandanan seperti ini rupanyaharam buat wanita muslim.

1. BERLEBIHAN DALAM BERHIAS

Dandan yang diharamkan pertama adalah berlebihan dalam berhias, seperti memakan banyak masa semasamencari kosmetik atau perhiasaan yang diinginkan. Lalu, juga menghabiskan banyak wanguntuk membeli kosmetik dan juga perhiasaan tersebut.
Sesungguhnya pembaziran itu adalah amalan syaitan, mahklukyang sangat ingkar kepada Tuhannya, (QS. Al-Israa ayat 27).

2. MENGHABISKAN BANYAK MASADIDEPAN CERMIN

Sesungguhnya yang berlebih-lebihan itu sangatlah tidak baik. Menghabiskan banyak masa bersolekdidepan cermin dengan berbagai macam make up adalah cara dandan yang haram untuk wanita muslim.

3. MENGUBAH CIPTAAN ALLAH

Ramai wanita sekarang ini nak cantik, tapi sayangnya kecantikkannya itu dilaknat. Bulu kening yang ciptakan Allah dicukur nipis, kemudian diukir dengan pensel warna.Nak cakap kerja sendiri lagi cantik berbanding Allah ke ?
Rasulullah melaknat perempuan yg mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening . ( Petikan dari Hadis Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari )

4. MENYAMBUNG RAMBUT

Seterusnya, berhias yang haram buat wanitaadalah menyambung rambut. Menyambung rambut diharamkan bagi wanita muslim kerana dapat membahayakan diri mereka sendiri.
Rasulullah SAW bersabda, Allah melaknat wanita yang menyambung rambut dan meminta disambungkan rambutnya. (HR. Al-Jami ash-Shaghir).

5. BERDANDAN MENYERUPAI LAKI-LAKI

Berdandan tidak hanya menggunakan kosmetik, juga menggunakan pakaian dan perhiasaan. Wanita yang suka berdandan dengan menyerupai laki-laki seperti menggunakan pakaian lelakiadalah haram hukumnya.
Rasulullah SAW bersabda, Allah melaknat wanita yang menyerupai laki-laki. (HR. Al-Jami ash-Shaghir).

6. MEMBUKA AURAT

Membuka aurat adalah haram baginya baik laki-laki maupun perempuan. Aurat hanya boleh dilihat oleh muhrimnya saja, selain itu dosa baginya.
Rasulullah SAW bersabda, Laki-laki tidak boleh melihat aurat laki-laki lain, dan wanita tidak boleh melihat aurat wanita yang lain, (HR. Muslim).
Tidak salah untuk kelihatan cantik, tetapi berpada-padalah dan ikutlah syariat islam.Sudah jelas jika wanita yang berdandan secara berlebihan itu sangatlah tidak baik dan bahkan berdosa. Jadi, jika andaseorang wanita muslimah, sudah semestinya anda sedari hal ini untuk terhindar dari perbuatan maksiat dan juga dosa kepada Allah.
Sumber: ceritasentapan

Related Posts:

0 Response to "6 Solekan Seperti Ini Rupanya HARAM Untuk Perempuan..!!!"

Post a Comment