seorang anak kanak ditemukan kaki dirantai dan terbakar di duga di dera ayah kandung,,,namun lihat pengakuan anak ini sangat menyentuh hati.

Budak Nakal Berhati Emas|Muhammad Ilham seorang kanak kanak 5 tahun yang kakinya terbakar dalam sebuah kejadian kebakaran rumah yang berlaku baru baru ini ,diduga adalah mangsa  penderaan ayah kandungnya sendiri,lebih menyedihkan lagi kaki kanak kanak tersebut didapati berantai besi hingga sukar ditanggalkan karena besi hampir menyatu dengan daging.
Dalam kejadian itu ilham di temukan di dalam bilik rumah mereka yang terbakar selepas ia menjerit minta tolong.Mangsa adalah anak bungsu pasangan suami isteri sueip 37 dan nur sinah 35 ,sueip bekerja sebagai pendayung beca dan memiliki 4 orang anak,yang sulung 19 merantau tidak pernah balik,adiknya 17 tahun seorang pengangguran baru habis belajar dan wahyuni 12 tahun masih duduk dibangku sekolah.
Nur sinah ibu mangsa adalah seorang tenaga kerja wanita di arab saudi sudah hampir dua tahun juga tidak pernah membagi kabar berita.
Sueip dengan sisa tenaga yang ada terpaksa membanting tulang mengayuh beca untuk mencari rezeki bagi menafkahi anak anaknya.
Ilham dikenali sebagai seorang anak yang nakal,lasak dan suka bermain pemetik api,pun begitu dia juga seorang yang sangat aktif dan pandai,menurut tetangga ilham Effendi (50 ilham pernah menyalakan kompor di dapur hingga tong gas habis,selain dari itu ilham juga beberapa kali di tangkap efendi menghisap merokok.
“Saya beberapa kali menangkapnya merokok,terus saya buang rokok dan memarahinya,meskipun nakal sebenarnya dia anak yang  jujur dan saya sudah beberapa kali mengujinya,sambungnya.
Sementara zaini 50 yang juga merupakan tetangga ilham menyambung cerita berkait ilham,”menurut saya ilham memanglah cukup nakal,bahkah setahu saya ilham sendiri yang meminta dirinya dirantai bila waktunya masuk tidur ,Pernah sekali karena terlupa merantai ilham keluar dari tingkap pergi kejalan pada jam 2 pagi dan hampir kena langga lori,jelas zani.
Ilham yang kini di rawat di rumah sakit dengan luka kaki terbakar menjadi kes polis karena rantai yang terdapat di kakinya mencurigakan.
Bagaimanapun Badriyah doktor yang merawat ilham memberikan laporan bahwa ilham adalah seorang anak yang pandai,dia ini pandai bukan nakal,mungkin ayahnya tidak bisa paham bagaimana menghadapi iham yang aktif dan lasak,katanya
Sementara ilham mengaku atas kenakalannya dan berkata “saya memang nakal,sebab tu ayah rantai kaki saya,tapi jangan tangkap ayah,nanti kakak dan abang saya makan apa? luah ilham dengan polos selebihnya ia merintih kesakitan.
Kesakitan ilham dengan luka bakar dan besi rantai yang sudah menyatu pada dangingnya akibat besi yang panas,doktor terpaksa meminta izin kepada keluarga mangsa untuk memotong kaki ilham.
Namun sejauh ini pihak doktor belum bisa memberikan keterangan apa apa, karena ahli keluarga meminta agar pihak hospital tidak teralu mendedahkan perkara perkara berkait ilham pada media.
Gambar ilham yang tersebar di media sosial juga di ambil adik ayahnya ketika melawat ilham,Saiful (35).memberikan keterangan manyarankan agar pihak hospital menggesa ayah ilham untuk bersetuju memotong kaki ilham.namun pihak keluarga iham enggan untuk bersetuju dengan alasan tidak sampai hati melihat ilham hidup dengan satu kaki.
“Jika pihak hospital enggan memenuhi keinginan kami,kami akan membawa balik ilham dan mencari pengobatan tradisional untuk menyembuhkan kaki ilham” kata sueip.
Bagaimanapun sueip mengaku dia terpaksa merantai anaknya itu bukan karena tidak sayang,akan tetapi ia melibatkan nyawa ilham,”saya melakukan semua itu  karena risau anak saya di langga kereta yang lalu lalang di depan rumah,sebelum ini sudah beberapa kali ilham hampir di langgar kereta dan lori, dia juga pernah hampir mati lemas karena mandi sungai tanpa sepengetahuan saya,sambung suiep
Berkait tentang pemotongan kaki ilham, sueip terpaksa berlapang dada karena jika kaki kiri anaknya itu tidak di potong berkemungkinan besar nyawa ilham tidak bisa di selamatkan.

Related Posts:

0 Response to "seorang anak kanak ditemukan kaki dirantai dan terbakar di duga di dera ayah kandung,,,namun lihat pengakuan anak ini sangat menyentuh hati."

Post a Comment