(VIDEO) Pemuda Berjaket Jeans Lusuh Tiba-Tiba Melaungkan Azan Mirip Imam Masjidil Haram


( VIDEO) Pemuda Berjaket Jeans Lusuh Tiba-Tiba Melaungkan Azan Mirip Imam Masjidil Haram

(VIDEO) Pemuda Berjaket Jeans Lusuh Tiba-Tiba Melaungkan Azan Mirip Imam Masjidil Haram


(VIDEO) Tindakan Pemuda Yang Tak Dikenali Ini, Memakai Baju Jeans Lusuh Tanpa Berkopiah, Tiba-Tiba Melaungkan Azan Dengan Sungguh Merdu Sekali Mirip Imam Masjidil Haram Telah Mengejutkan Masyarakat Di Riyadh Yang Tak Pernah Melihatnya !! ( VIDEO) Pemuda Berjaket Jeans Lusuh Tiba-Tiba Melaungkan Azan Mirip Imam Masjidil Haram

Gempar apabila  Seorang Lelaki Tak Dikenali  berpakaian Jaket Jeans Lusuh tiba-tiba  Telah melaungkan Azan di sebuah masjid di Riyadh dengan suara yang amat merdu sekali mirip bilal di masjidil haram.
"Jangan menilai buku hanya melihat kulitnya"
Ya, inilah perumpamaan yang tepat untuk menggambarkan lelaki dalam video ini.
Video pemuda ini mudah ditemui di YouTube.
Taip saja ‘Azan’ di serach engine di YouTube.
Maka video pemuda hebat  ini, boleh anda temukan di antara video azan-azan indah lainnya.
Menurut situs Riyadh Connect, kemerduan suara azan pemuda t warga Al-Uraija, distrik delah mengemparkani bahagian barat ibukota Arab Saudi, Riyadh.
Pemuda ini tak memakai jubah ataupun kopiah namun dia hanya memakai jaket jins yang sudah lusuh.Sekilas pandang wajahnya seperti seorang yang sering ke masjid.Tak disangka-sangka, suaranya begitu indah saat mengalunkan azan.
Pemuda ini adalah seorang ekspatriat berasal Filipina yang pindah ke Al-Uraija.
Imam masjid bernama Hamza bin Muttalib sangat  kagum setelah mendengar bacaan suara pemuda ini ketika membaca Al-Quran. Lalu Ia menyuruh pemuda tersebut  melaungkan azan.Tak disangka, suaranya ternyata begitu merdu.
Penduduk tempatan di Riyadh memberitahu bahawa setelah suara azan pemuda ini berkumandang, semua orang yang berada di masjid ketika itu bergegas melihatnya azan.
Mereka sempat merakam suara pemuda itu berbentuk rakaman kaset.Menurut penduduk setempat suara azan di masjid itu biasanya tak seindah ini.
Keindahan suara azan pemuda ini dianggap mirip dengan suara azan Sheikh Mohammed Mulla, muazin terkenal di Masjidil Haram, Makkah.
Masyarakat sangat terpegun dan terkejut , setelah mendapat tahu bahawa yang mengumandangkan azan adalah pemuda Filipina, sebuah negara yang majoriti penduduknya beragama Katolik.
Imam Masjid sempat mengundang wartawan untuk menyaksikan langsung keindahan azan dari pemuda ini.
Peristiwa ini terjadi pada 2013 lalu.
Menurut sumber lain, nama pemuda itu adalah Idris.
Dia berasal dari Kota Isabela, Mindanao, Filipina.
Lihat Video Ini:

Related Posts:

0 Response to "(VIDEO) Pemuda Berjaket Jeans Lusuh Tiba-Tiba Melaungkan Azan Mirip Imam Masjidil Haram"

Post a comment